Powered By Blogger

27 mai 2025

Boris Vian - Biografie

 

Boris Vian n. 10 martie 1920, d. 23 iunie 1959. A fost un scriitor, poet, cântăreț, critic muzical şi director artistic francez.

Născut la Ville d’Array, lângă Paris într-o familie burgheză, fiu al lui Paul Vian, beneficiarul unei rente care reușea să asigure cu ușurință nevoile financiare ale întregii familii și al Yvonne Ravenez, care provenea la rândul ei dintr-o familie înstărită.

La 5 ani, Boris știe să scrie și să citească, la 8 ani i-a citit deja pe Corneille, Racine și Molière. La vârsta de 12 ani a contactat o febră reumatică urmată de tifos, boli care-i vor marca sănătatea pentru întreaga viață. La vârsta de 17 ani a învățat să cânte la trompetă. A studiat la Liceul Versailles și și-a luat diploma în inginerie civilă în 1942.

A debutat în 1943 cu "Verocquin et le Plancton". În timpul războiului a scris cronici muzicale în ziarul "Le jazz hot" și a compus el însuși cântece. Între acestea, cel mai bine vândut a fost "Le Déserteur" (1955), un cântec despre războiul din Algeria, pe care autoritățile franceze l-au interzis. De asemenea, a scris scenarii și a fost actor de film. A tradus în franceză scriitori americani: Raymond Chandler, William Tenn, Henry Kuttner, Ray Bradbury. Deși nu a fost luat în serios ca scriitor în timpul vieții, s-a remarcat în cercurile existențialiste și postsuprarealiste. În 1952 a fost ales membru în Colegiul de Patafizică ( știința soluțiilor imaginare -unde îl are alături, între alții, pe Eugen Ionescu), inițiat de Alfred Jarry. Literatura pe care o scrie nu-l prea ajută să-și câștige pâinea de zi cu zi și e silit să practice alte meserii. În 1956, "rezultat al unui surmenaj neîntrerupt, grefat pe o inimă destul de anemică", după cum marturisește chiar Vian, face un edem pulmonar. Boala de inimă i se agravează, pieptul îi vibrează vizibil. Pe 23 iunie 1959, cel ce spusese odată "voi muri înainte de 40 de ani", se duce să asiste la avanpremiera unui film făcut după "Voi scuipa pe mormintele voastre", cartea sa "scandaloasă". E împotriva acestei ecranizări și ar vrea ca numele să nu-i apară pe generic. Dimineața a uitat să-și ia medicamentele. La zece minute după începerea filmului, inima încetează să-i mai bată.


Romane


Voi scuipa pe mormintele voastre (J'irai cracher sur vos tombes) (1946, sub pseudonimul Vernon Sullivan)

Spuma zilelor (L'Écume des jours, 1947)

Toamna la Pekin (L'Automne à Pékin) (1947)

Iarba roșie (L'Herbe rouge) (1950)

Smulgătorul de inimi (L'Arrache-cœur) (1953)

Femeile nu-și dau seama.

Moarte pocitaniilor.


Nuvele


Blues pentru o pisică neagră (Les Fourmis) (1949)

Poveste de adormit oamenii obișnuiți (Conte de fées à l’usage des moyennes personnes).

Amintirea.

Licantropul.

Omul de zăpadă.


Poezie


Je voudrais pas crever (1962) – N-aș prea vrea ca s-o mierlesc / Je voudrais pas crever, poeme, ediție bilingvă, traducere de Linda Maria Baros și Georgiana Banu, Editura Paralela 45, 2002, reeditare 2004, 2006.


Teatru


L'Équarissage pour tous (1946) (piesă, jucată în 1950)

Les Bâtisseurs d’empire (1959)


Traduceri


The Big Sleep de Raymond Chandler ca Le grand sommeil (1948)

The Lady in the Lake de Raymond Chandler ca La dame du lac (1948)

The World of Null-A de A. E. van Vogt, ca Le Monde des Å (1958)


Adaptări


Cinema


1959 Voi scuipa pe mormintele voastre (J'irai cracher sur vos tombes), regia Michel Gast

1968 Spuma zilelor (L'Écume des jours), regia Charles Belmont, cu Jacques Perrin și Marie-France Pisier

2001 Chloé, regia Gō Rijū

2013 Spuma zilelor (L'Écume des jours), regia Michel Gondry, cu Romain Duris și Audrey Tautou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează